Nakon odluke Europske komisije da ubrza razvoj projekta Galileo Next Generation, Europska svemirska agencija ESA zatražila je od europskih proizvođača satelita podnošenje ponude za prvu seriju satelita Galileo Second Generation (G2). Očekuje se da će nova svemirska letjelica biti lansirana u slijedeće četiri godine.

Sateliti nove generacije pružit će sve usluge i mogućnosti prve generacije satelitske konstelacije Galileo, te njihova znatna unaprijeđenja kao i niz novih usluga i mogućnosti.

“Želimo krajnje fleksibilan i uglavnom digitalni dizajn novih satelita”, rekao je  ESA-ov izvršni direktor Paul Verhoef. Novi sateliti će se moći, kako je predviđeno, ponovno konfigurirati kada budu u Zemljinoj orbiti

Galileo konstelacija satelita sada u Zemljinoj orbiti ima 26 satelita. Galileo navigacija visoke preciznosti dostupna je na preko 1,5 milijardi pametnih telefona i drugih uređaja širom svijeta.

Nakon skoro dvije godine razgovora s proizvođačima satelita u Europi ESA je 11. kolovoza prošle godine objavila kako je za izradu satelita nove generacije Galilea izabran konzorcija koji čine Airbus, OHB System AG i Thales Alenia Space.Ugovori s konzorcijem trebaju biti potpisani do kraja ove godine. Prema dogovoru svaki od članova konzorcija izraditi će po dva satelita za razvojni projekt kako bi u konačnici izradili

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen