Američka mornarica 16.je svibnja u Tihom oceanu testirala moćni laserski top za uništavanje dronova u letu. Ovo se eksperimentalno oružje naziva LWSD (Laser Weapon System Demonstrator), a smješteno je na amfibijskom transportnom brodu USS Portland, klase San Antonio.

Koristi se visokoenergetskim solid state laserom za kojeg nezavisni izvori procjenjuju da ima snagu 150 kW, a osnovna mu je namjena upravo borba protiv malenih bespilotnih letjelica (bilo onih borbenih, bilo izviđačkih), ali i plovila koja bi mogla ugroziti njihove brodove.

Laserski je sustav izradila kompanija Northrup Grumman, a ovaj događaj bio je prvo njegovo testiranje u stvarnim uvjetima. Mornarica je sve snimila kamerama i objavila video zapise. Na prvom objavljenom videu prikazan je laser u trenutku akcije, dok je na drugom prikazan zapaljeni manji bespilotni zrakoplov neposredno prije toga pogođen laserskom zrakom.

[embedded content]

“S ovim sustavom Mornarica će redefinirati kako izgleda ratovanje na moru”, izjavio je nakon uspješnog testiranja kapetan Karrey Sanders, prvi zapovjednik broda USS Portland.

[embedded content]

Ovo nije prvi laserski sustav koji je Američka mornarica nabavila. Krajem prošle smo godine izvještavali o manjem Raytheonovom sustavu HELWS, namijenjenom korištenju

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen