Brzorastuća konstelacija SpaceX-ovih satelita za pristup Internetu, Starlink, već sada broji preko 700 satelita, a novi se lansiraju svakih nekoliko tjedana. Plan je u nekoliko godina stvoriti mrežu od čak 42.000 satelita i pokriti cijelu Zemlju širokopojasnom bežičnom vezom, što je zapelo za oko u Američkoj vojsci. SpaceX je već ranije spominjao kako bi njihova tehnologija mogla biti zanimljiva oružanim snagama za komunikaciju, no Američka vojska, čini se, ima drugu ideju.

Istraživanje koje su platili i proveli, a opisuje ga MIT Technology Review, kaže kako bi se megakonstelacija od više desetaka tisuća satelita mogla iskoristiti i kao nadopuna ili zamjena za GPS satelitsku navigaciju. Lokacijske usluge koje bi pružali Starlinkovi sateliti iz niske orbite bila bi, kao i internetska veza, dostupna u cijelom svijetu, a mogla bi se izraditi na način da bude zaštićena od interferencija i hakiranja.

Navigacija iz niske orbite

Tehnologija koju su razvili na sveučilištu Texas u Austinu mogla bi koristiti iste, već postojeće, satelite te postojeći GPS signal, i njihovom kombinacijom omogućiti vojnim trupama na tlu navigaciju koja je i do 10 puta preciznija od one putem “običnog” GPS-a, te značajno stabilnija i sigurnija. Iskoriste li se Starlinkovi sateliti (njih više desetaka tisuća, u orbitama

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen