Ispaljivanje metaka iz ručnog oružja ispod vode trenutačno nije izvedivo, barem ne na način da tako ispaljeno streljivo bude ubojito. Voda je, naime, fluid koji je oko 800% gušći od zraka i vrlo brzo usporava zrna koja se kroz nju kreću. Ipak, pucanje pod vodom moglo bi biti vrlo korisno u situacijama kada se mornarički ronioci trebaju krišom približiti kakvom cilju, ili u situacijama kada se meta nalazi relativno plitko ispod površine.

[embedded content]

Zapovjedništvo za specijalne operacije Oružanih snaga SAD-a sa svojim Specijalnim snagama trenutačno testira opciju ispaljivanja projektila iz ručnog oružja, i to posebne nove vrste koja bi se mogla većom brzinom kretati kroz vodu. Riječ je o tzv. superkavitacijskim zrnima koja su u stanju ispred sebe stvoriti maleni mjehur zraka sa svrhom smanjivanja otpora – što je tehnika koja se već desetljećima koristi kod torpeda.

Pucanje ipak moguće i pod vodom

Metke s ovim karakteristikama razvija američka kompanija DSG technology. Vrh ovakvog zrna, naziva CAV-X, načinjen je od vrlo čvrstog materijala volframa, a u priloženom videu može se vidjeti jedno od nedavnih testiranja na kojem je njihovo zrno probilo 13 blokova balističkog gela – što je i neslužbeni

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen