Europska unija postupno je zabranila prodaju žarulja sa žarnom niti, smanjujući energetske limite preko kojih je obavezno koristiti modernije, energetski učinkovitije žarulje. Na ovaj su način na štedne (CFL) ili još štedljivije LED žarulje svoj prijelaz započelo je mnogo zemlja svijeta, od Argentine do Zimbabwea, no u SAD-u se i dalje tome manje-više opiru.

Pokušaji prelaska na efikasna rasvjetna tijela krenuli su još 2007. godine, variraju od države do države, no na federalnoj razini SAD i dalje nemaju striktnu zabranu. 2012. na snagu je stupio zakon koji osigurava da se smiju proizvoditi samo energetski efikasnije žarulje, one koje daju preko 45 lumena po wattu, a primjena tog zakona trebala je krenuti u potpunosti početkom 2020. godine, kada se na tržištu ne bi mogla naći više niti jedna vrsta energetski neefikasne žarulje sa žarnom niti.

Narančasti predsjednik?

No, promjenom vlasti 2016. godine stvari se mijenjaju, a Donald Trump svim se silama borio da zaustavi primjenu ovog “Obaminog” zakona (iako je cijelu stvar bio pokrenuo još George W. Bush). Kao razloge je navodio nisku cijenu klasičnih žarulja, zaštitu radnih mjesta u toj industriji, ali i činjenicu da on osobno pod LED svjetlima izgleda – narančasto.