Američka Federalna komisija za komunikacije (The Federal Communications Commission FCC) odobrila je 6GHz spektar za nelicenciranu upotrebu u SAD čime je omogućila znatno širi frekvencijski spektar za Wi-Fi signal koji sada koristio spektar od 2,4GHZ i 5GHz. Time se otvara mogućnost za brži i pouzdaniji Wi-Fi signal te za novu generaciju Wi-Fi-ja.

Inače, to je najveće otvaranje spektra za Wi-Fi, od njegovog nastanka 1989. godine, čime se ustvari udvostručuje količinu prostora usmjerivačima i drugim uređajima s Wi-Fi tehnologijom, Novi frekvencijski prostor za Wi-Fi će omogućiti znatno veću propusnost i znatno manje smetnji.

Novi frekvencijski prostor u stvari je namijenjen novoj generaciji Wi-Fi tehnologije koja se u komercijalnoj upotrebi očekuje do kraja ove godine, njen komercijalni naziv je Wi-Fi 6E.

Dosadašnji spektar za Wi-Fi u frekvencijskim opsezima 2,4GHz i 5GHz imao je zagušenja kako zbog tehnologije (Wi-Fi 5 i ranije verzije) tako i od korištenja istog spektra od drugih uređaja.

6GHz Wi-Fi rješava taj problem, nudi ne samo novi dio frekvencijskog prostora za usmjerivače nego i prostor koji se ne preklapaju s drugim korisnicima.

Novi spektar ima dovoljno prostora za do sedam Wi-Fi protoka maksimalnog kapaciteta istovremeno i bez međusobnog ometanja.

U frekvencijskom spektru 2.4GHz

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen