Iako su u nas braća Pivac poznata po svojem angažmanu u mesnoj, a odnedavno i u industriji slatkiša, u Australiji postoje neka druga braća istog prezimena – Mark i Mike Pivac, koji se bave robotikom i zidanjem. Njihova kompanija Fastbrick Robotics razvila je robota nazvanog Hadrian X, a koji je oborio svjetski rekord u brzom robotskom zidanju zidova od betonskih blokova.

Taj rekord oboren je prošloga mjeseca, kada je robot pokazao da je u stanju u zid položiti 200 blokova u jednom satu. Ovolika učinkovitost robota sasvim je dovoljna da se ulaganje u njih isplati, računaju Pivci, ali i najavljuju da je u tijeku i daljnji razvoj robota koji će polagati do 240 blokova na sat. Krajnji im je cilj doći do oko 1.000 blokova, što bi srušilo i rekord postavljen od strane ljudskog zidara.

Prije 33 godine, naime, ostvaren je do sada nedostižni rezultat od 914 postavljenih blokova u jednom satu, i to ručnim radom. Za one koji žele znati više, najbrži zidar u povijestio bio je Amerikanac Bob Boil.

Zidar, a k tome i automatiziran

Robot braće Pivac koristi se naprednim senzorima za hvatanje i polaganje blokova, ali i za njihovu dinamičku stabilizaciju u procesu gradnje. Tom tehnologijom stroj prilagođava

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen