Izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za “digitalno doba” u Europi, Margarethe Vestager, prošloga se tjedna u razgovoru s novinarima dotaknula tehnologije video nadzora koja uključuje i automatsko prepoznavanje lica. Prema njezinom mišljenju, europska Opća uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation, GDPR) zabranjuje korištenje takvih tehnoloških rješenja.

Točnije, članak 6. ove Direktive opisuje situacije u kojima se privatni podaci smiju obrađivati, kao i radnje za koje je potrebno imati izričitu privolu osoba čiji su podaci u pitanju. Kako sada stvari stoje, poručila je Vestager, tehnologiju za automatsko (AI) prepoznavanje lica ne bi trebalo koristiti jer je nemoguće dobiti privole od velikog broja ljudi čija se lica snimaju i obrađuju. Međutim, dodala je i da u GDPR-u postoje izuzeća vezana za pitanja javne sigurnosti, u kojim slučajevima bi prepoznavanje lica moglo biti legalno.

EU planira regulirati AI

Europska će si komisija, potvrdila je, uzeti nešto vremena za donošenje konačne odluke o tome kako regulirati sustave za prepoznavanje lica, ali neće se miješati u nacionalne legislative država članica EU ako one žele urediti ovo pitanje u skladu s postojećim pravilima. Isto tako, prije donošenja konačne odluke, provest će se i konzultacije s državama članicama.

Više detalja o vremenskom okviru regulacije automatskog

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen