Ericsson, Telia i partneri u centru Stockholma testiraju autonomni električni minibus koji od 24. rujna prometuje u okviru inicijative „5G vožnja“. Testiranje traje otprilike dva tjedna na ruti na kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija i lokacija u Stockholmu, a putnici tijekom vožnje moraju poštivati stroge mjere povezane s COVID-19, uključujući fizičku distancu.

Mrežu pokreću komercijalni proizvodi i rješenja iz portfelja Ericsson Radio System, a Ericsson osigurava i tehničko rješenje za povezani kontrolni toranj. Telia je ranije ove godine već pokrenula 5G na Ericssonovoj opremi u centru Stockholma na pojasu od 700MHz. Velika brzina prijenosa podataka, niska latencija i pouzdanost 5G omogućuju ovom minibusu reakcije na komande iz kontrolnog tornja u stvarnom vremenu.

Nakon početnih testova, iduće se godine očekuju daljnja ispitivanja čiji je cilj utiranje puta za usluge 5G električnog autonomnog javnog prijevoza.

Sadašnja pilot-inicijativa dio je partnerstva između Urban ICT Arene, Keolisa, Telie, Ericssona i Intela, usredotočenog na omogućavanje održivijih i učinkovitijih sustava javnog prijevoza putem 5G mreže i povezanih kontrolnih tornjeva. Inicijativu podupiru Vinnova i Drive Sweden, a mini-bus je osigurala tehnološka kompanija T-Engineering.

Ceremoniji pokretanja prisustvovali su i švedski kraljevski princ Daniel, predsjednica i izvršna direktorica Telia Company Allison Kirkby te voditeljica Ericssonovog odjela za kupce

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen