Ne tako davno pisali smo o startupu ZeroAvia i njihovom prerađenom malenom putničkom zrakoplovu Piper M350, u koji su ugrađene vodikove gorivne ćelije kao izvor električne energije. Taj je zrakoplov u rujnu ove godine postao prvi u svijetu koji je odradio “pravi” (ne eksperimentalni) let u potpunosti pogonjen električnom energijom iz vodikovih ćelija. Ovo postignuće zainteresiralo je, očito, zvučna imena svjetskog biznisa pa je kompanija ZeroAvia od skupine investitora prikupila 37,7 milijuna američkih dolara svježeg kapitala.

Veliki ulagači i još veći planovi

Najveći ulagači u ovoj rundi financiranja bili su Breakthrough Energy Ventures, fond koji ulaže u napredne energetske projekte i čiji je glavni član Bill Gates, kao i Amazonov Climate Pledge Fund, fond slične namjene pod patronatom najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa. Ova dva fonda zajedno su, s još nekoliko manjih kompanija, u ZeroAviu investirala 21,4 milijuna dolara. Dodatnih 16,6 milijuna došlo je iz nacionalnog budžeta Ujedinjenog Kraljevstva, a osim spomenutih u prikupljanju kapitala sudjelovala je i naftna kompanija Shell.

Ova će investicija biti usmjerena na daljnji razvoj ekološki prihvatljivijih pogona za putničke zrakoplove, s misijom izrade potpuno novog električnog zrakoplova, pogonjenog vodikovim gorivnim ćelijama. Taj bi model trebao moći u zrak vinuti do 19 putnika, a razvoj

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen