Očekivanja su kako će ovogodišnji globalni gospodarski pad biti oko 5 posto što će imati snažne posljedice na ekonomije mnogih zemalja, rast nezaposlenosti, siromaštva… S druge strane velike tehnološke tvrtke uživaju u rastu prometa i prodaje. Najveći rast ostvarilo je pet najvećih tehnoloških tvrtki poznatih kao GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft).

Cijene dionica GAFAM-a porasle su u ovoj godini za skoro 50 posto, nakon prosječnog rasta od 75 posto u prethodne tri godine. Velikih pet tehnoloških tvrtki sada čini više od petine indeksa S&P 500.

Unatoč snažnim institucionalnim antitrustovskim provjerama u SAD koje bi mogle, na primjer, dovesti u pitanje ranije Facabookove akvizicije WhatsAppa i Instagrama, prema podacima tvrtke Tracxn, tvrtke koja prati ulaganja i financije privatnih tvrtki i novoosnovanih poduzeća, GAFAM je ukupno preuzeo 35 tvrtki u 2020. u odnosu na 31 tvrtku u 2019. godini.

Najviše akvizicija imao je do sada u ovoj godini Apple, njih 11, a slijede Facebook i Microsoft s po 9 akvizicija, Google s 5 i Amazon s jednom akvizicijom.

Iznos potrošen na akvizicije također se udvostručio u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Ukupna vrijednost objavljenih akvizicija GAFAM-e ove godine iznosila 12,16

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen