Američki Boeing i europski Airbus jedan su drugome žestoka konkurencija u proizvodnji zrakoplova, no ovoga su se puta usuglasili oko jednog problema – mogućnosti da 5G telekomunikacijske mreže nove generacije utječu na sigurnost zrakoplova. Iz tog su razloga šefovi ovih kompanija, generalni direktor Boeinga Dave Calhoun i direktor Airbus Americasa Jeffrey Knittel poslali zajedničko pismo Bidenovoj administraciji. Primatelj pisma bio je Pete Buttigieg, ministar transporta.

Moguća interferencija

U ovom pismu šefovi velikih proizvođača zrakoplova ističu da bi pokretanje 5G mreže u C-bandu (frekvencijskom području između 3,7 i 4,2 GHz), koje je planirano za 5. siječnja sljedeće godine, moglo ugroziti sigurnost zrakoplova. Prema njima, moguće interferencije 5G mreže u ovom rasponu s osjetljivim zrakoplovnim instrumentima, u prvom redu s radarskim visinomjerima, može imati značajan negativan utjecaj na cijelu avioindustriju.

S njima se slaže i američka agencija za avijaciju FAA, koja je ranije ovoga mjeseca upozorila na mogućnost pojave spomenutih interferencija. Oni su u stalnim pregovorima s agencijom za telekomunikacije, FCC, s kojima traže način da se širenje dostupnosti 5G mreža obavi na siguran način.

Kako bi se ovo pitanje razriješilo, američki telekomunikacijski operateri AT&T i Verizon pristali su prošloga mjeseca odgoditi lansiranje nove 5G mreže na siječanj sljedeće godine. Time bi regulatori

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen