Službeni meteorološki zavod Ujedinjenog Kraljevstva, Met Office, nabavit će superračunalo vrijedno čak 854 milijuna funti (7,65 milijardi kuna) koje će se koristiti primarno za meteorološka predviđanja. Računalo, najnaprednije ove vrste u svijetu, imat će zadatak poboljšati vremenske prognoze i predviđanja koja se tiču klimatskih promjena. Podaci koje će ovo superračunalo generirati bit će korišteni i kako bi se unaprijedile zakonodavne aktivnosti u smjeru borbe protiv klimatskih promjena i dostizanja ciljeva vezanih za ugljičnu neutralnost.

Superračunalo za bolju prognozu

Prognoziranje velikih vremenskih neprilika bit će točnije i brže nego ikada prije, kažu iz Met Officea, posebice kad je riječ o olujama, obilnim padalinama, obrani od poplava, te vremenom u blizini zračnih luka. Podatke će koristiti i energetski sektor Ujedinjenog Kraljevstva kako bi izbjegao šokove u sustavu, poput prekomjerne proizvodnje ili nestašice električne energije.

“Poboljšane dnevne i sezonske prognoze, kao i dugoročni klimatski modeli dat će cijelom društvu mogućnost da se proaktivnije zaštiti od značajnih utjecaja klimatskih promjena”, izjavio je profesor Penny Endersby, direktor Met Officea.

Osim u samo superračunalo, britanska vlada uložit će i u ljude, urede i softver koji će ga pogoniti, pa će ukupna investicija biti 1,2 milijarde funti.

Spomenuti iznosi bit će uloženi u razdoblju od 2022. do 2032.

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen