Svake godine oko 15% upita na Googleu nikada ranije nije pretraživano, utvrdila je britanska Agencija za tržišno natjecanje i tržišta (Competition and Markets Authority CMA), odnosno Gooogle ima prednost u količini pretraživanja pojmova u odnosu na druge tražilice, na primjer Bingo, što njegovim algoritmima daje bolji „trening“ i samim time i daleko preciznije rezultata pretraživanja u odnosu na konkurenciju.

tržišni udjeli internetskih platformi u Velikoj Britaniji prema vremenu koje na njima provode korisnici

Važnost istraživanja za EU

To je samo jedan od zaključaka do kojega su došli stručnjaci CMA u istraživanju mrežnih platformi započeto u srpnju 2019. godine. Istraživanja koje je proveo CMA dobiva na važnosti jer je Velika Britanija u Europi najrazvijenije digitalno tržište i u potrošačkom  i poslovnom segmentu te jer Europska unija traži način kako bi nadoknadila zaostatak u digitalnom razvoju za globalnim predvodnicima.

Google i druge platforme istražuju se kako prate korisnike putem interneta, upozorila je povjerenica EU za tržišno natjecanje i izvršna potpredsjednica Europske komisije za prilagođavanje EU digitalnom dobu Margrethe Vestager. Vestager istražuje “poslovni model podataka” koji Google i druge velike internetske platforme koriste za prikupljanje podataka

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen