Lani je broj računalno-sigurnosnih incidenata ili kako ih se popularno zove cyber napada u Hrvatskoj porastao za 65 posto na 1.129 objavio je nacionalni Computer Emergency Response Team (CERT), zadužen za praćenje i čuvanje informacijske sigurnosti države, a koji djeluje u sklopu CARNeta. Incidenata je, potencijalno, bilo i više, jer se ovim područjem, uz CERT bavi Zavod za sigurnost informacijskih sustava.

U CERT-u navode da je najznačajnija promjena u odnosu na prošlu godinu velik broj prijavljenih incidenata. Dio razloga za to je u strožoj regulativi. No, u CERT-u kažu da se, između ostalog, to može pripisati i njihovoj kampanji “Veliki hrvatski naivci”, a za koju su dobili mnogo upita od kolega izvana te radionicama za akademsku zajednicu i poslovni sektor.

Pogođene tvrtke

“Vodeći tipovi incidenata u Hrvatskoj tijekom 2019. godine bili su phishing, phishing URL i web defacement, odnosno kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice”, navode u CERT-u. CERT je objavio i dinamiku kretanja incidenata tijekom godine. Početak prošle godine obilježile su prijevare starijih osoba preko lažnih profila na Facebooku, a preko kojih ih se tražilo novac. S tim se slučajem bavila i policija. Nakon toga je trajala e-mail phishing kampanja prema korisnicima jedne banke koji je

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen