Iako se odluka da 5G dođe u Osijek, a ne u Bjelovar, Karlovac ili Rijeku, prvenstveno objašnjava s jakom lokalnom IT zajednicom, koja bi istraživala i proizvodila nove proizvode temeljene na 5G tehnologijama, dio odgovora je i što u Osijeku već postoji i potražnja.

Osatina grupa, poljoprivredna tvrtka s više od 1400 zaposlenika, posljednjih je godina krenula u značajno informatiziranje svoje poslovanje. Među inima, zagrebačka IT tvrtka GDI grupa joj je krave povezala na internet, a s 5G-om očekuje da će moći krenuti prema autonomno voženim traktorima, autonomnim dronovima i multispektralnim kamerama za preciznu poljoprivredu. Jedan od projekata koje planiraju na 5G-u donijet će im izravne uštede.

Umjesto da obradu podataka obavljaju na svakom vozilu, primjerice prilikom gnojidbe, sad će to moći preseliti u cloud i vozilima slati samo poljoprivredno važne informacije vezane samo za njihovu trenutačnu lokaciju. U najvećem gradu u Slavoniji je prije više od godine Ericsson Nikola Tesla otvorio razvojni centar. U njemu se radi na razvoju 5G tehnologija i prema posljednjim informacijama zapošljava četrdesetak IT stručnjaka.

Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona NT još je na otvaranju naglasila da u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku planiraju nova radna mjesta za 300-ak mladih znanstvenika. Tvrtke u Osijek Software Cityju

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen