Europski laboratorij za fiziku čestica CERN prihvatio je novu strategiju razvoja koja bi trebala obilježiti nekoliko narednih desetljeća proučavanja fizike elementarnih čestica u Europi. Znanstvenici koji su 2012. godine potvrdili postojanje Higgsovog bozona na svojem, najvećem na svijetu, sudaraču čestica LHC (Large Hadron Collider), sada imaju želju izgraditi novi, još veći podzemni sudarač.

Njegovo ime bit će Future Circular Collider (FCC), a trebao bi biti smješten blizu sadašnjeg LHC-a. No, umjesto tunela opsega 27 kilometara, novi bi se znanstveni instrument trebao nalaziti u daleko većem tunelu, dužine čak 100 kilometara. Planovi za izgradnju ovog kolosalnog uređaja postoje već nekoliko godina, a u novoj su strategiji prihvaćeni i odobreni, iako za njih za sada ne postoje osigurana novčana sredstva. Inicijalno bi novi FCC trebao koštati preko 20 milijardi eura.

Cilj novog uređaja bit će postići sudare subatomskih čestica na energijama do čak 100 TeV. Za usporedbu, sadašnji LHC sudarao je čestice na energijama do 13 TeV. Sudari pri višim energijama trebali bi proizvesti daleko više novih čestica, a omogućili bi detaljno istraživanje kako Higgsovog bozona tako i ostalih, za sada tajnovitih, čestica te pomogli u otkriću misterija tamne tvari.

[embedded content]

Prije

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen