Europski istraživači sudjeluju u dizajniranju brodova s ​​različitim stupnjem autonomije. Dva broda s djelomično automatiziranim upravljanjem već plove europskim vodama. Prvi je brod za dostavu hrane za uzgoj riba uz zapadnu obalu Norveške. Drugi je teretna brodica za unutarnji teret koja plovi u Flandriji, sjevernoj regiji Belgije. Oba ta broda će biti dodatno opremljeno novim tehnologijama za autonomnu plovidbu u sklopu projekta zvanog Autoship, objavio je Horizon Magazine.

“Primjeri autonomne plovidbe vrlo su različiti. Jedan je kratka morska ruta izvan Norveške, koja ima značajne vremenske izazove. U drugom primjeru radi se o unutrašnjoj plovidbi gdje  brod djeluje u ograničenom plovnom putu i gdje je plovidba izazovnija nego na otvorenim morima”, rekao je menadžer za istraživanje i inovacije norveške tvrtke Kongsberg Maritime Jason McFarlane, tvrtke koja sudjeluje u projektu Autoship.

Stupanj autonomije

Tehnologija koja će te brodove učiniti još autonomnijim kroz tehnologije razvijene u projektu Autoship usmjerena je na tri glavna dijela sustava za autonomiju plovidbe. “Najprije imate sustave upravljanja plovilima. Drugo je digitalna povezanost od broda do obale. I na kraju sustav na obali “, objasnio je McFarlane.

Prvi dio koji se odnosi na razvijanje tehnologije autonomne plovidbe

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen