Europska komisija (EK) objavila je smjernice za mrežne platforme o tome kako poboljšati transparentnost njihovih parametara rangiranja. Algoritamsko rangiranje određuje vidljivost na mreži, što je presudno za uspjeh milijuna poduzeća, pogotovo jer je aktualna pandemija pokrenula više poslovnih aktivnosti na mreži.

Smjernice EK dopunjuju zahtjeve za transparentnost rangiranja prema Uredbi EU-a o platformi za poslovanje (platform to business P2B) i prve su takve vrste na globalnoj razini.

Smjernice, objavljene u ponedjeljak 7. prosinca, bave se glavnim zahtjevima za mrežne platforme utvrđenim u Uredbi P2B, od potrebe za identificiranjem ključnih algoritamskih parametara koji stoje iza rangiranja do njihove komunikacije s poduzećima. Pomoći će mrežnim platformama da tvrtkama daju na raspolaganje prave informacije kako bi oni zauzvrat mogli razmotriti kako najbolje povećati i upravljati svojom internetskom vidljivošću, omogućavajući potrošačima da u konačnici dobiju najkvalitetniju robu i usluge. Također će pružiti dragocjenu potporu za odgovarajuće i učinkovito provođenje zahtjeva za transparentnošću kako bi se osiguralo da mrežne platforme djeluju pošteno u svojoj praksi rangiranja.

Smjernice nisu pravno obvezujuće, ali pomoći će platformama i tražilicama u ispunjavanju njihove obveze transparentnosti u načinu na koji rangiranje funkcionira na njihovim uslugama. Propis EU-a P2B, čiji je cilj promicanje pravičnosti

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen