Električno vozilo koje je moguće ispuhati i složiti u ruksak. To bi ukratko bio opis malenog mopeda POIMO (POrtable and Inflatable MObility) razvijenog na sveučilištu u Tokiju. Tamošnji su stručnjaci izradili koncept električnog gradskog prometala za osobnu mobilnost – vozila poput romobila ili mopeda, čije je tijelo načinjeno od termoplastičnog poliuretana i moguće ga je u samo jednoj minuti napuhati uz pomoć malenog kompresora.

Nakon napuhavanja osnovne strukture na nju se može sjesti baš kao na obični moped, i voziti se po cesti. Za pogon su zaduženi elektromotori i ugrađena baterija. Zbog stabilnosti POIMO se kreće na četiri kotača, a vozač njime upravlja putem bežičnog kontrolera smještenog u ručke na upravljaču.

Praktičan i isplativ

Ukupna masa ovog vozila je 5,5 kilograma, no ekipa koja stoji iza prototipa poručuje da rade na tome da se ona na sljedećim prototipima dodatno smanji. Nadaju se i da će njihova ideja “mekane mobilnosti” biti korisna za kretanje gradovima u budućnosti, kao i da će minimizirati mogućnost ozljeda vozača. Cijelo vozilo, primijetit ćete, djeluje kao jedan veliki zračni jastuk.

Osim jednostavnosti i fleksibilnosti, mopedi na napuhavanje omogućili bi i prilagodbe željama i potrebama kupaca oblikom i dodatnim funkcijama, a vožnja njima, kao i električnim romobilima, iznimno je

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen