Planirano je da misija ClearSpace 1 započne 2025. godine

Zemljinu orbitu zagađeno je više od 34.000 objekata koje je stvorio čovjek ali ne postoji međunarodna regulativa koja bi prisiljavala operatere da pronađu i uklone svoje ostatke ili napuštene uređaje u orbiti. Njihovo jednostavno uništavanje nije opcija jer bi ih se usitnilo i stvorilo manje komade koji bi i dalje ostali u orbiti. Za sada su opasnosti od sudara aktivnih satelita u orbiti s otpadom rijetki ali se događaju.

Europska svemirska agencija ESA je nedavno naručila prvu misiju uklanjanja otpada u zemljinoj orbiti od švicarskog startupa ClearSpace. Planirano je da misija ClearSpace 1 započne 2025. godine. Prvi zadatak misije bit će obuhvaćanje satelita Vespa koji nije u uporabi s pomoću četiri robotske ruke te ga poslati u atmosferu gdje će izgorjeti. No, ta tehnologija se tek treba dokazati učinkovitom jer do sada nikada nije praktično primijenjena.

Procjenjuje se da je u zemljinoj orbiti oko 2.000 aktivnih satelita te oko 3.000 neaktivnih satelita, a zajedno s raketama i drugim dijelovima u orbiti je čak 34.000 objekata nepotrebnih objekata. Elon Musk je planirao višenamjenski satelitski projekt

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen