Prije predstavljanja prijedloga Europske komisije o umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence AI), koji se očekuje početkom 2021. godine, Parlament Europske unije je osnovao poseban odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu koji se bavi analizom njezinog učinka na gospodarstvo EU-a.

Osim toga, Parlament EU je 20. listopada donio tri izvješća u kojima se opisuje kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju radi poticanja inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju.

Zastupnici su izjavili da pravila moraju biti antropocentrična. U izvješću se predlaže kako očuvati sigurnost, transparentnost i odgovornost, kako spriječiti pristranost i diskriminaciju, poticati društvenu i ekološku odgovornost te osigurati poštovanje temeljnih prava.

Parlament EU je do sada izradio niz dokumenata o načinu primjene umjetne inteligencije u EU od kojih se ističu sustav građanskopravne odgovornosti za umjetnu inteligenciju čiji je cilj izgraditi povjerenje kroz zaštitu građana i poticanje inovacija kroz pružanje pravne sigurnosti poduzećima te pravila intelektualnog vlasništva u kojem je Parlament EU naglasio važnost učinkovitog sustava za daljnji razvoj umjetne inteligencije, uključujući pitanje patenata i novih

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen