Europska Komisija proteklog je tjedna predložila ambicioznu reformu digitalnog prostora – sveobuhvatan skup novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, internetske stranice za kupoprodaju i druge internetske platforme koje posluju u Europskoj uniji. Doneseni dokumenti nazivaju se Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Novim pravilima bolje će se zaštititi potrošači i njihova temeljna prava na Internetu te će se stvoriti pravednija i otvorenija digitalna tržišta, poruka je Komisije. Suvremenim ujednačenim pravilima potaknut će se inovacije, rast i konkurentnost, a korisnicima ponuditi nove, bolje i pouzdane internetske usluge. Podržat će se i rast manjih platformi, malih i srednje velikih te novoosnovanih poduzeća te će se zabraniti eventualni nepošteni uvjeti na tržištu.

Akt o digitalnim uslugama

Kada se donese Akt o digitalnim uslugama, obvezujuća pravila na razini EU-a primjenjivat će se na sve pružatelje digitalnih usluga kojima se potrošači povezuju s robom, uslugama ili sadržajem. Pravila će obuhvaćati i nove postupke za brže uklanjanje nezakonitog sadržaja te sveobuhvatnu zaštitu temeljnih prava korisnika na Internetu.

Uvest će se niz novih obveza usklađenih na razini EU-a, kao što su: