Od prosinca 2018. godine Europska komisija s web preglednicima raspravlja o tome kako potaknuti unošenje kvalificiranih certifikata za provjeru autentičnosti web stranica (Qualified Web Authentication Certificates QWAC). U tom su kontekstu web preglednici predložili tehničku implementaciju koja QWAC-ove odvaja u certifikat atributa i osnovni certifikat koji su kriptografski povezani.

QWAC je alat kojim se provjerava autentičnost web stranica pružanjem pouzdanih informacija o identitetu osoba ili pravnih osoba koje stoje iza web stranice i na taj način doprinose stvaranju povjerenja na mreži i sigurnosti potrošača.

Kako bi testirala izvedivost QWAC-a, Europska komisija provodi pilot projekt usklađen sa zahtjevima Uredbe eIDAS (Uredba (EZ) br 910/2014), EU uredbi o digitalnom identitetu. Taj projekt ntQWAC pokazuje tehničku održivost bez obzira na korišteni web preglednik, te donosi, uz provjeru autentičnosti web stranica, i brojne mogućnosti i dodane vrijednosti koje QWAC mogu donijeti krajnjim korisnicima.

Europska komisija će nakon testiranja QWAC-a ugraditi ga u reviziju Uredbe o eIDAS-u, predviđene za četvrto tromjesječje 2020. godine. Testiranje autentičnosti web stranice može se pogledati na https://nt-qwac.nowina.solutions/demo.

Podijeli:

<button class="simplesocial-twt-share"

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen