Europska komisija odabrala je konzorcij proizvođača satelita, operatera i dobavljača s kontinenta kako bi proučila izvedivost i cijenu sustava konstelacije satelita za brzi Internet. Studija koju treba izraditi odabrani konzorcij treba “procijenit izvedivost nove inicijative usmjerene na jačanje europske digitalne suverenosti i pružanje sigurne povezanosti građanima, poslovnim poduzećima i javnim institucijama”, naveli su u priopćenju iz Europske komisije.

U konzorciju sudjeluju Airbus, Arianespace, Eutelsat, Hispasat, OHB, Orange, SES, Telespazio i Thales Alenia Space. Ugovor je vrijedan 7,1 milijun eura i treba biti završen za godinu dana. Satelitska konstelacija za brzi Internet treba osigurati kritičnu infrastrukturu i pružiti sigurne komunikacijske usluge, kao i širokopojasnu povezanost. Takva infrastruktura trebala bi osigurati prijenos i pohranu informacija i podataka, posebno za državne agencije, financijske i bankarske tvrtke ili znanstvene mreže a značajne koristi od nje bi trebali imati i niz gospodarskih djelatnosti uključujući cestovni i pomorski promet, zračni promet i kontrola leta. Projekt bi trebao biti kompatibilan s programima Kopernik (promatranje Zemlje) i Galileo (satelitsko praćenje).

Studija će također proučiti ulogu satelita u 5G ekosustavu i procijeniti mogućnosti za interoperabilnost, uzimajući u obzir budući razvoj prema 6G tehnologijama. Sustav

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen