Sud Europske unije ovoga je ljeta donio svoj pravorijek u slučaju zaostalih poreza koje je Apple dužan (ili nije) Irskoj. Ova se parnica rasteže od 2016. godine, kada je Europska komisija ustvrdila da je Irska Appleu davala povlašten porezni tretman, što je suprotno pravilima EU. Tada je Komisija donijela rješenje prema kojem Apple treba Irskoj platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza, čemu su se usprotivili i Apple i Sud Europske unije, ali i sama Irska.

Presuda od ljeta poništila je odluke Europske komisije o ilegalnoj državnoj pomoći, no EK sada najavljuje službenu žalbu višoj instanci, Europskom sudu. Objavila je to izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za Europu za digitalno doba, Margrethe Vestager.

Prekršena su pravila EU

Komisija smatra, kaže Vestager, da je Sud Europske unije načinio nekoliko pogrešaka pri donošenju presude ovoga srpnja, što je osnovni razlog za pokretanje žalbe na Europskom sudu. Prioritet EK je osigurati da kompanije, velike ili male, na pravedan način plaćaju poreze, ali i poštuju zakone država članica i pravila same Europske unije.

“Ako države članice daju određenim multinacionalnim kompanijama porezne povlastice koje nisu dostupne njihovim konkurentima, to šteti poštenoj tržišnoj utakmici u Europskoj uniji i krši pravila od državnoj pomoći”, poručuje Vestager u

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen