Europska središnja banka osnovala je službenu radnu savjetodavnu skupinu (Market Advisory Group) koja će imati zadatak baviti se projektom digitalnog eura. Članovi ove skupine bit će 30 iskusnih profesionalaca iz bankarskog i financijskog sektora koji će proučavati situaciju i davati savjete sustavu Eurosystem, koji se sastoji od Europske središnje banke (ECB) i nacionalnih banaka država članica EU, u kojima je prihvaćen euro kao zajednička valuta.

Savjetnici ECB-a, osim iskustva u ovom sektoru, imaju i široko razumijevanje sustava i tržišta plaćanja unutar Eurozone. “Njihova stručnost će pripomoći u integraciji pogleda budućih korisnika i distributera digitalnog eura tijekom ove, istraživačke, faze”, naglasio je član izvršnog odbora Europske središnje banke Fabio Panetta.

Redovni sastanci radne skupine

Članovi radne skupine u njoj će sudjelovati u svoje vlastito ime, davat će savjete o dizajniranju i distribuciji potencijalnog digitalnog eura iz gledišta bankarske industrije, i o tome kako bi ta digitalna valuta mogla dodati novu vrijednost za sve sudionike u složenom i raznolikom ekosustavu vezanome uz plaćanje eurom. U radu skupine sudjelovat će i predstavnici Europske komisije i nacionalnih središnjih banaka zemalja Eurozone.

Sastanci skupine održavat će se najmanje jednom kvartalno, s početkom u studenome ove godine. Između sastanaka bit će organizirane pisane konzultacije. Članovi Eurosystema nastavit

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen