Dylan Tallchief je digitalni umjetnik i glazbenik čiji je najnoviji uradak privukao pozornost mnogih zaljubljenika u tehnologiju, glazbu, ali i tablične kalkulacije. Tallchief je, naime, u Microsoftov tablični kalkulator Excel, uz pomoć makronaredbi i mogućnosti inače prisutnih u Excelu, ugradio potpuno funkcionalnu ritam mašinu za stvaranje glazbe.

Poznato je da je Excel moćan alat koji su programeri i entuzijasti već ranije koristili za stvaranje umjetničkih slika, programiranje arkadnih igara i slične svrhe, a sada vidimo da je u njemu moguće i skladati.

Audio radna stanica

Nije se Tallchief zaustavio, međutim, samo na ritam sekciji pa je u svoj projekt ubacio i mogućnosti kreiranja melodije pomoću virtualnog “sviranja” klavijatura, što je Excel i njegove ćelije pretvorilo u gotovo pa punokrvni DAW (digital audio workstation).

[embedded content]

Osim stvaranja glazbe u grafičkom sučelju, kao u bilo kojem drugom trackeru, iz Excela je moguće čak i izvesti glazbene kreacije u obliku .als datoteke. Njih je potom moguće otvoriti i urediti u (od Excela ipak u glazbenom svijetu nešto popularnijem) programu za produkciju glazbe Ableton.

Ovaj se zabavni dodatak za Excel naziva xlStudio i u obliku .xlsm datoteke besplatno je dostupan za preuzimanje na autorovom cloudu.

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen