NASA-ina misija Solar Dynamics Observatory lansirana je 11. veljače 2010. godine raketom Atlas V, a u njezinom je središtu satelit koji ima zadatak neprestano snimati Sunce iz Zemljine orbite. U proteklih 10 godina SDO je prikupio čak 425 milijuna fotografija Sunca u visokoj rezoluciji – koje ukupno “teže” 20 milijuna gigabajta, odnosno 20-ak petabajta.

Fotografije se snimaju svakih 0,75 sekundi s jednim od tri instrumenta na satelitu SDO, koji bilježe različite valne duljine svjetlosti. Fotografije snimljene na valnoj duljini od 17,1 nanometara (ekstremni ultraljubičasti spektar) snimaju se tako instrumentom Atmospheric Imaging Assembly i prikazuju detalje Sunčeve korone. NASA-ini su stručnjaci uzeli fotografije s ovog instrumenta, po jednu iz svakog sata u posljednjih 10 godina, te od njih složili fenomenalni timelapse, koji možete vidjeti unutar ove vijesti.

[embedded content]

Video “Dekada Sunca” traje nešto preko 61 minute, a u njemu se može vidjeti porast i pad Sunčeve aktivnosti, erupcije na njegovoj površini, a ako ste vrlo pažljivi – i tranzite Merkura i Venere. Kako najbitnije događaje na Suncu i oko njega u posljednjem desetljeću ne biste morali ručno tražiti, ispod videa postoje i timestampovi koji omogućavaju “skok” na pojedini značajan događaj.

Da

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen