Ovoga je tjedna kulminirao spor Applea i Googlea s izdavačima mobilnih igara. Naime, prilikom svake kupnje kakve mobilne aplikacije ili dodatnih sadržaja unutar iste, ove kompanije izdavačima naplaćuju proviziju od nemalih 30%, što mnogima nije po volji. Kao najistaknutiji protivnik ove prakse sada je iskočio Epic Games, vlasnik popularnog Fortnitea.

Oni su objavili kako će svojim igračima omogućiti trajni popust od 20% na in-app kupovine. No, igrači koji Fortnite igraju na mobilnim uređajima do popusta bi mogli samo ako usluge plate izravno njima, umjesto putem App Storea ili Google Playa. Ovakva praksa, pak, krši pravila navedenih dviju trgovina mobilnih aplikacija, pa je Fortnite po kratkom postupku – izbačen s obje.

Sve je bilo planirano

Odmah potom Epic Games je pokrenuo tužbe protiv Applea i Googlea, navodeći da ove kompanije iskorištavaju svoj monopolistički položaj i iskorištavaju developere, ne dajući im slobodu izbora kad je riječ o načinima plaćanja. Da je bila riječ o smišljenoj strategiji, pokazuje i činjenica daj je Epic gotovo istodobno s izbacivanjem s App Storea u javnost pustio i “promotivni spot”, parodiju na legendarnu Appleovu reklamu za prvi Mac, u kojoj se obrušava na Apple.