Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u siječnju je predložio donošenje zakona o zaštiti djece i mladih na Internetu, a kojim bi se obvezalo sve vlasnike pornografskih web stranica da svojim posjetiteljima provjere dob, odnosno zabrane pristup maloljetnicima. Parlament je ovaj zakon izglasao prošloga tjedna, iako još nije sasvim jasno kako bi ga stranice namijenjene isključivo odraslima trebale provoditi u praksi.

Implementacija provjere dobi, kakvu je predlagala i Velika Britanija, u ovom bi slučaju trebala biti prepuštena samim vlasnicima stranica, koji bi je mogli provoditi kroz različite metode, od kojih bi provjera putem upisivanja broja kreditne kartice mogla biti najjednostavnija. No, kao i u slučaju britanskog zakona, taj postupak dovodi u pitanje privatnost korisnika i sigurnost njihovih osobnih podataka.

Crna lista stranica

Francuski regulator CSA (Nadzorno vijeće za audiovizualne komunikacije) dobio je ovlast nadzora nad provođenjem verifikacije dobi posjetitelja 18+ stranica. Među ovlastima ovog tijela je i ona prema kojoj bi trebali voditi tzv. “crnu listu” stranica koje krše pravila i upozoravati ih na to. U slučaju da se vlasnici stranica za odrasle ogluše na upozorenja, a u slučaju daljnjeg kršenja novih pravila, CSA može od suda zatražiti blokiranje pristupa tim web stranicama.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i privatnosti na Internetu

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen