Američki General Motors ovoga je tjedna u svojem kampusu u gradu Warrenu (američka savezna država Michigan) okupio stotine svojih zaposlenika, ali i investitora, distributera, predstavnika medija i drugih zainteresiranih kako bi im predstavio svoju novu strategiju. Kompanija, naime, planira uložiti velike napore i kapital u agresivan nastup na tržištu električnih vozila. Ono što nazivaju “potpunom transformacijom” i “povijesnim potezom” trebalo bi donijeti novi vid poslovanja u kojem će električna vozila biti izrađivana na profitabilan, ali i ekološki prihvatljiv način.

Sve počinje s baterijama

Kako bi se taj cilj ostvario, u GM-u su naumili započeti s najvažnijim dijelom električnih vozila kad govorimo o cijeni i ekologiji – baterijama. Njihove nove Ultium baterije modularne su i omogućavaju slaganje u različite konfiguracije unutar vozila. U slučaju da se sastavi baterijski set od 200 kWh, on bi mogao prosječnom automobilu omogućiti i do 650 kilometara autonomije – što je među boljima na tržištu.

Kontinuirano ulaganje u ovaj tip baterija trebao bi ostvariti još jedan cilj – dovesti trošak njihove proizvodnje na ispod 100 američkih dolara po kilovatsatu, što nitko do sada nije uspio učiniti. Trenutačno se troškovi baterija za vozila kreću na razinama, u najboljem slučaju, od oko 150 USD/kWh.

Osim troškovne efikasnosti baterije tipa Ultium imat će

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen