Google je reagirao na namjeru savezne vlade Australije da podupre medijske organizacije u pregovaranju o osiguranju “poštenog” plaćanja news sadržaja prikazanog na svojoj platformi, Iz Googlea upozoravaju kako će namjera vlade u Canberri naštetiti načinu na koji Australci koriste besplatne aplikacije Google Search i YouTube”, navodi u otvorenom pismu direktorice Goooglea za Australiju Mel Silva.

Nacrt kodeksa prakse, koji je prošlog mjeseca objavila Australska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (Australian Competition Consumer Commision ACCC) prisiljava digitalne platforme na dogovor s medijskim izdavačima za preuzimanje news sadržaja u protivnom će ACCC arbitrirati svojom odlukom. ACCC je nacrt kodeksa donio uz objašnjenje da riješi neravnotežu u pregovaračkoj moći medijskih izdavača i digitalnih platformi.

Predsjedavajući ACCC-a Rod Sims tvrdi kako digitalne platforme imaju značajnu korist od stavljanja na tržište australskih vijesti u svojim uslugama.

Iz Googlea su ustvrdili kako su svjesni važnosti informacija u društvu te da su izdavačima ponudili povećanje cijena za zaštićeni sadržaj. Smatraju kako će ih prisila na plaćanje news sadržaja izdavačima primorati na naplaćivanje usluga Google Search i YouTube te da će morati izdavačima prosljeđivati podatke o svojim

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen