sjedište Googlea u Sydneyu

Do kraja srpnja Australska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja (ACCC), prema uputama saveznog ministra financija Josha Frydenberga, trebala bi  objaviti  obvezni kodeks za podjelu prihoda od oglašavanje između internetskih platformi i novinskih izdavača.

Australska vlada tražila je od australske Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC) da u travnju pripremi obvezni kodeks ponašanja koji će se baviti “neravnotežom moći” između tehnoloških divova, poput Googlea i Facebooka, i novinske industrije .

Prema planu ACCC-a australijski proizvođači vijesti odnosno novinarskog sadržaja trebali bi dobijati 10 posto od prihoda koje internetske platforme zarađuju od oglašavanja u toj zemlji. Prema izračunima predsjednika uprave jednog od najvećih izdavača na kontinentu Nine networking Nine Entertainment Petera Costella i izvršnog direktora drugog velikog izdavača News Corp Australia Michaela Millera to bi iznosilo godišnje oko 600 milijuna eura.

Umjesto autorskih prava podjela prihoda oglašavanja

Australijski model naplate prenošenja novinskog sadržaja od internetskih platformi različit je od predloženog modela u Europskoj uniji. Naime dok u Europi planiraju definirati zaštitu autorskih prava i mogućnost naplate njegovog korištenje u Australiji su se, kako je naveo tamošnji ministar komunikacija Paul Fletcher, odlučili za podjelu prihoda od oglašavanja između internetskih platformi kao svojevrsnih

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen