Francuska vlada i Google postigli su nagodbu pri kojoj Google treba platiti kaznu u iznosu od 945 milijardi eura kako bi izbjegao sudski progon zbog poreznih prijevara. Pariški sud je odobrio nagodbu u kojoj Google treba platiti 500 milijuna eura zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 milijuna eura za naknadu štete francuskoj poreznoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Porezni istražitelji zaključili su da Google nije ispunio svoje porezne obveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet i ministar za proračun Gerald Darmanin ustvrdili su kako je konačno riješen spor s Googleom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Google inače svoje poslovanje u Europi radi preko svoje tvrtke registrirane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12.5 posto. To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Europi registriraju preko jedneod članica Europske unije i gdje u pravilu plaćaju najniži porez. Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Europske unije. Pokušava se postići međunarodni dogovor kroz OECD a oporezivanju digitalnih tvrtki. Kako se s dogovorom odugovlači iz Europske su komisije najavili uvođenje poreza od 3

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen