Pojedinačne usluge nacionalnih eID-ova šest zemalja zemalja (Njemačka, Italija, Estonija, Španjolska, Hrvatska i Luksemburg) zahvaljujući Uredbi o eIDAS od studenoga ove godine na raspolaganju građanima EU za prekograničnu upotrebu. Usluge su dostupne za sve korisnike online nacionalnih državnih usluga u cijeloj Uniji.

Među tim uslugama je i hrvatska digitalna osobna iskaznica eOI. Iz njemačke dostupne su usluge osobne iskaznice i elektroničke dozvole boravka, usto svim građanima EU dostupni su i talijanski eID SPID (javni sustav digitalnog identiteta), Iz Estonije, (koju zbog njenog dobrog razvoja elektroničkih usluga često znaju nazvati eStonija) dostupno je šest ID usluga (osobna iskaznica, RP kartica, Digi-ID, e-rezidencija Digi -ID, Mobiil-ID, diplomatska iskaznica), iz Španjolske u cijeloj EU dostupan je DNIe, iz Luksemburga nacionalna osobna iskaznica.

Osim građanima takve usluge korisne su i poduzećima kao i javnim institucijama. Planirano je da sve javne usluge svih članica EU u dogledno vrijeme budu dostupne u elektroničkom obliku u cijeloj Uniji.

Podijeli: