Države EU-a koje tek trebaju formalno dodijeliti bilo koju frekvenciju na opsezima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz potrebne za razmještanje 5G mreže su Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Estonija, Grčka, Litva, Malta, Poljska, Portugal i Slovenija, inače će se naći pred pravnom tužbom Europske komisije, upozorili su iz Bruxeelesa navodi Euroactiv.

Naime, kao dio EU-ovog akcijskog plana za 5G za 2016. godinu, države članice su se obvezale na razvoj svoje telekomunikacijske infrastrukture pete generacije. Ti su ciljevi uključivali pokretanje 5G usluga u svim državama članicama u barem jednom većem gradu do kraja 2020. godine.

Štoviše, u Zakonu o elektroničkim komunikacijama iz 2018. godine, EU se obvezao poboljšati razmještanje 5G mreža osiguravajući dostupnost 5G radio spektra prije kraja ove godine.

Tri su “pionirska” opsega identificirana za dodjelu 5G frekvencija u EU, koji se sastoje od opsega 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Međutim, dodjeljivanje tih bendova kasni zbog globalne krize javnog zdravstva i geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine, koje su poremetile opskrbne lance s Dalekog istoka.

I dok je Europska komisija još ranije ustvrdila da će vjerojatno doći do kašnjenja u ispunjavanju ciljeva za cijelu EU, također ne želi

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen