Abbott Laboratories je američka kompanija koja proizvodi medicinsku opremu, a usred pandemije koronavirusa bacila se na razvijanje rješenja za njegovu brzu dijagnostiku. Na svojoj su postojećoj mobilnoj platformi za molekularno testiranje Abbott ID NOW razvili novi test za COVID-19 te za njega dobili odobrenje američke Agencije za lijekove (FDA) po hitnom postupku.

Prijenosan i brz

Ovaj uređaj trebao bi pružati najbržu dostupnu metodu testiranja na koronavirus SARS-CoV-2. Pozitivne rezultate izbacuje unutar tek pet, a negativne kroz trinaest minuta.

Uređaj ID NOW, kojim se analiza provodi, veličine je tostera i mase tek oko 3 kilograma, pa ga je vrlo lako prenositi i koristiti u laboratorijima, klinikama ili na bilo kojoj trećoj lokaciji kao što su privremeni centri za hitnu dijagnostiku i trijažu. Iz Abbotta kažu da će odmah krenuti u proizvodnju 50 tisuća novih testova za svoj uređaj, već od ovoga tjedna. Isti se uređaj od ranije koristi za testiranje na viruse gripe, streptokoke i slične uzročnike bolesti.

[embedded content]

Molekularni testovi rade na način da prepoznaju virus tako što identificiraju malen dio njegovog genoma u danom uzorku, te ga repliciraju u dovoljnoj količini da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi njegovo postojanje.

Podsjetimo,

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen