Student strojarstva i robotike sa švicarskog sveučilišta EPFL, Ken Pillonel, prva je osoba koja je uspjela na iPhone ugraditi univerzalni priključak koji bi kroz koju godinu mogao postati standard na razini Europske unije, USB-C. On je tijekom nekoliko mjeseci u svoje slobodno vrijeme “hakirao” iPhone X kako bi njegov Lightning priključak preradio na USB-C i tako omogućio punjenje mobitela i prijenos podataka putem ovog standarda, umjesto korištenja isključivo Appleovih kabela i priključaka.

Inženjerski zahtjevan pothvat

Prvo je izradio prototip u kojem je “frankenštajnovski” spojio USB-C na iPhone korištenjem vanjskih kabela i posebne tiskane pločice koja je imala zadatak prebaciti uređaj s Lightninga na univerzalni serijski port. Na tom je sklopovlju dokazao da koncept funkcionira, da se na ovaj način iPhone može i puniti i povezati s računalom. Sve detalje o tom pokušaju objavio je u prvom YouTube videu.

[embedded content]

Potom je prionuo na posao kako bi cijelu stvar ugurao u kućište iPhonea X. Morao je posegnuti za reverznim inženjerstvom, pa je rastavio postojeći Appleov hardver i izradio vlastitu fleksibilnu tiskanu pločicu koja je stala unutar iPhonea. Uz nju, umjesto utora za Lightning kabel u uređaj je uspio ugurati i

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen