primjena umjetne inteligencije u poduzećima u EU, Velikoj Britaniji, Notrveškoj i Islandu

Europska komisija objavila je 28. srpnja prvo kvantitativno istraživanje primjene tehnologija umjetne inteligencije (artfificial intelligence AI) među europskim poduzećima kao i u Norveškoj, Islandu i Velikoj Britaniji. Studiju je za Europsku komisiju provela tvrtka za istraživanje tržišta Ipsos zajedno s iCite.

U istraživanju provedenom od siječnja do ožujka 2020. godine sudjelovalo je ukupno 9.640 poduzeća. Pet ključnih pokazatelja uspješnosti mjerenih anketom bile su svijest, usvajanje, izvori, vanjske i unutarnje prepreke usvajanju. Studija je koristila računalno telefonski razgovor za dobivanje reprezentativnih procjena zemlje.

Umjetna inteligencija postala je područje od strateškog značaja i ključni pokretač gospodarskog razvoja. Može donijeti rješenja za mnoge društvene izazove, od liječenja bolesti do minimiziranja utjecaja poljoprivrede na okoliš. No, socijalno-ekonomski, pravni i etički učinci moraju se pažljivo riješiti.

Svijest o važnosti umjetne inteligencije

Među ključnim nalazima su da u Europskoj uniji 42% poduzeća koristi makar jednu AI tehnologiju, četvrtina njih (25%) koristi najmanje dvije vrste takve tehnologije, a 18% planira usvojiti AI tehnologije u sljedeće dvije godine. Skoro dvostruki udio velikih poduzeća (39%) koristi dvije ili više AI tehnologija u usporedbi s mikro (21%) i malim poduzećima (22%).