Kada se planira koja će oprema biti poslana u svemir na razne misije prema Mjesecu ili drugim planetima Sunčevog sustava, najčešće prednost imaju znanstveni instrumenti kojima će znanstvenici na Zemlji moći analizirati uvjete na stranim svjetovima. Video kamere i fotoaparati najčešće nisu prioritet jer fotografije nemaju znanstvenu vrijednost kao rezultati, primjerice, analize tla ili sastava atmosfere nekog planeta, dok je video ionako tehnički vrlo zahtjevan za prijenos na velikim udaljenostima.

No, japanska je svemirska agencija JAXA odlučila da će u središtu njihove buduće svemirske misije MMX biti upravo – kamera visoke rezolucije. U suradnji s nacionalnom TV kućom NHK započeli su razvoj kamere koju nazivaju “Super Hi-Vision Camera”, koja će biti u stanju snimati 4K i 8K fotografije u svemiru, točnije u blizini Marsa. Bit će to, poručuju, prvi puta u povijesti da će ovaj planet, kao i njegovi prirodni sateliti, Fobos i Demios, biti fotografirani ultravisokom rezolucijom iz neposredne blizine.

Sonda će se vratiti na Zemlju

Fotografije će biti poslane na Zemlju, gdje će ih stručnjaci kombinirati s podacima o letu svemirske letjelice s kamerom, te će moći rekreirati virtualno iskustvo “posjeta” Marsu i njegovim mjesecima.

[embedded content]

Misija MMX (Martian

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen