Svemirska sonda japanske svemirske agencije JAXA, Hayabusa 2, lansirana je u prosincu 2014. godine. Nakon toga imala je misiju presresti asteroid 162173 Ryugu. Nakon toga, u lipnju 2018. godine približila mu se, a potom u rujnu iste godine na njegovu površinu lansirala dva autonomna landera. Prošle godine sonda je i sama sletjela na isti asteroid te uzela uzorke tla te počela prema svojem okruženju ispaljivati projektile.

Oni su imali zadatak otkinuti dijelove tla asteroida koje je sonda potom prikupila i pospremila u kapsulu, kako bi ih dopremila natrag na Zemlju. Sada, šest godina nakon lansiranja, ova kapsula ušla je ove subote u Zemljinu atmosferu, a ekipe agencije JAXA spremno su je dočekale i pronašle gdje je i bilo planirano, na testnom poligonu ratnog i civilnog zrakoplovstva Woomera u Australiji. Kapsula se na tlo spustila uz pomoć padobrana, te počela emitirati signal kako bi je “vlasnici” pronašli.

U svojih šest godina putovanja sonda Hayabusa 2 prevalila je 5,24 milijarde kilometara, što samostalno što s asteroidom Ryugu, sve da bi na Zemlju dopremila kapsulu s 10-ak grama uzoraka tla. Čak i tako malen uzorak poslužit će znanstvenicima u rasvjetljavanju povijesti nastanka asteroida i otkrivanju novih činjenica o njihovom sastavu.

Dio dopremljenog materijala

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen