Kineski South China Morning Post objavio je da je projekt tamošnjih znanstvenika koji uključuje izradu fuzijske nuklearne centrale i iskorištavanje tako dobivene energije pri dovršetku. Iako je trebalo biti pokrenuto još ove godine, kinesko “umjetno Sunce”, kako nazivaju ovu elektranu, trebalo bi “zasjati” tijekom 2020. godine.

Fuzijski uređaj HL-2M koji su razvili kineski znanstvenici trebao bi davati čistu energiju iz procesa nuklearne fuzije. Nalazi se u gradu Lešan (provincija Sečuan), a kako njegov reaktor izgleda moguće je vidjeti na priloženoj fotografiji kineske državne novinske agencije Xinhua. Razvijen je u suradnji s francuskim projektom nuklearne fuzije ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

U jezgri ovog uređaja temperature dosežu i do 13 puta više vrijednosti nego u jezgri Sunca (200 milijuna u usporedbi sa Sunčevih “tek” oko 15 milijuna °C). Zbog visokih temperatura dolazi do spajanja jezgri atoma, tj. fuzije, što proizvodi veliku količinu energije.

Beskonačna energija?

Kineski fuzijski reaktor radi uz pomoć vodika i deuterija koji se ubrizgavaju u posebnu komoru (tokamak) toroidalnog oblika (“donuta” ili po našem krafne), gdje se stvara plazma. Ovaj je koncept poznat još od sredine prošlog stoljeća, no do sada nije pronađen dovoljno kvalitetan način za održavanje te plazme u stabilnom stanju pomoću magnetnog polja, a kako

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen