Led na Arktiku ubrzano se topi pod utjecajem klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja primjetnog u posljednjih nekoliko desetljeća, no djeluje i kao ubrzivač istoga. Povećavanjem temperature dolazi do otapanja leda, a ono pak dovodi do toga da je sve veća površina prekrivena tamnim morem umjesto svijetloga leda. Tamna površina privlači još više topline, što otapa još više leda, pa se tako zatvara ovaj začarani krug i klimatske se promjene ubrzavaju.

Ovoga srpnja znanstvenici su izmjerili rekordno niske količine leda na Arktiku, globalne temperature i dalje rastu na rekordne razine koje bi mogle biti pogubne po našu civilizaciju, pa takav izvanredni problem zahtijeva i izvanredna rješenja. Jedno od njih je predložila neprofitna udruga Arctic Ice Project.

Radikalni geoinženjering

Oni predlažu da se po određenim dijelovima Arktika posipa visoko reflektivni stakleni prah. Njegova bi uloga bila prekinuti beskonačnu petlju zagrijavanja tla i otapanja leda tako što će smanjiti zagrijavanje leda. Eksperiment je pokazao da led, kada je prekriven malenim “perlama” silicijevog oksida promjera 65 mikrometarra, duže ostaje smrznut.

[embedded content]

Posipanje ovakvog praha koncentriralo bi se na ona područja koja su već izgubila prirodnu boju, odnosno gdje led već sada više upija sunčeve

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen