Fuzijski reaktor KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) južnokorejskom gradu Daejeonu postao je prošloga mjeseca (točnije 24. studenoga) svjetski rekorder u dužini uspješnog zadržavanja plazme na temperaturama na kojima se može odvijati fuzija. Korejsko “umjetno Sunce”, koje ne treba zamijeniti za kineski fuzijski reaktor istoga nadimka, uspio je plazmu s temperaturom iona višom od 100 milijuna °C zadržati čak 20 sekundi.

Ovo nije ranije uspjelo niti jednom eksperimentalnom fuzijskom reaktoru u svijetu, a dosadašnji je rekord držao također tokamak KSTAR sa 8 sekundi postignutih prošle godine. Postignuće je objavio Korejski institut za fuzijsku energiju, koji na ovom reaktoru radi s Nacionalnim sveučilište u Seoulu i američkim sveučilištem Columbia.

Plazma je osnova fuzije

Kako bi se dobila lančana fuzijska reakcija, kakva, primjerice, pokreće procese u zvijezdama, na Zemlji su potrebne visoke temperature, odnosno velika uložena energija. Znanstvenici rade na tome da izotope vodika pretvore u plazmu u kojoj su se odvojili ioni od elektrona, a oni se potom zadržavaju na visokoj temperaturi. U slučaju da dođe do fuzije u teže atomske jezgre, oslobodila bi se ogromna količina energije, veća od one uložene u stvaranje plazme i njezino održavanje u levitaciji putem velikih magneta.