Paschal Donohoe, irski ministar financija, ovoga je četvrtka dobio odobrenje od svoje vlade da se pridruži međunarodnom sporazumu za reformu poreznih pravila kojima će se regulirati digitalizacija globalnog gospodarstva – priopćeno je iz Vlade Irske. Ovom odlukom i Irska će pristupiti OECD-ovoj inicijativi i poreznom regulatornom okviru kojim će se ukinuti mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza, ili plaćanje poreza po značajno umanjenim stopama, što su multinacionalne kompanije u slučaju Irske obilato koristile.

Irska će tako, u skladu s međunarodnim dogovorom, primijeniti novu jedinstvenu poreznu stopu porezna na dobit za globalne korporacije čiji ukupni globalni prihodi premašuju 750 milijuna eura. Ona će iznositi 15%. Točna definicija ove porezne stope do sada je bila predmetom prijepora između Irske i OECD-a, jer je OECD tražio da se ona odredi kao “najmanje 15%”. Predstavnici irskih vlasti tražili su da se iz teksta izbaci riječ “najmanje”, kako bi predstavnici industrije mogli biti sigurni da će poreze u toj zemlji plaćati po stopi od 15%, kako sada, tako i u budućnosti.

15% za velike, 12,5% za male

“Stopa od 15% primjenjivat će se na 56 irskih multinacionalnih kompanija, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi, kao i 1.500 stranih multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Irskoj, koje zapošljavaju oko 400.000 ljudi”,

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen