Microsoft je postao prva u svijetu velika tehnološka kompanija koja se odlučila ravnati prema pravilima “prava na popravak” elektroničkih uređaja. Na to su ih gotovo pa natjerali njihovi dioničari, primarno organizacija As You Sow, koja ima misiju promovirati društveno i ekološki odgovorno poslovanje. Na njihov je zahtjev, nakon višemjesečnih pregovora, uprava Microsofta prihvatila voditi se ekološki i potrošački prihvatljivim principima poslovanja poznatima kao “pravo na popravak”.

Ova regulativa u Europskoj uniji trenutačno se odnosi na proizvode iz domene rasvjete doma, perilica rublja, perilica posuđa te hladnjaka. U SAD-u slična su pravila prihvaćena u oko polovice saveznih država, a primarno zahtijevaju od proizvođača da daju na uvid uputstva, alate i rezervne dijelove za popravak svojih uređaja ograničenom broju ovlaštenih servisera. No, Microsoftova nova odluka pogurat će tu kompaniju korak dalje, čineći je na neki način pionirom u prihvaćanju prava na popravak uređaja.

Popravak i izvan mreže ovlaštenih servisera

Kompanija se obvezala da će za sve svoje hardverske uređaje, uključujući računala iz linije Surface te konzole Xbox izraditi studije utjecaja na okoliš i društvo te da će olakšati pristup popravku uređaja. Povećat će dostupnost rezervnih dijelova i dokumentacije za popravak serviserima izvan mreže ovlaštenih servisa, a pokrenut će i nove

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen