Tijekom istog razdoblja praćenja, od 7. do 20. listopada 2019. godine, po prvi put su prikupljeni podaci za fiksne i mobilne širokopojasne maloprodajne ponude u 27 država EU-a te u Velikoj Britaniji, Islandu, Norveškoj, Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

U prikupljanju podataka obuhvaćeno je pet najvećih davatelja internetskih usluga (ISP) i dva ili tri najveća operatora mobilne mreže (MNO) u svakoj zemlji. Podaci su prikupljeni s internetskih stranica ISP-a i MNO-a u razdoblju od tri tjedna. Njihove su ponude analizirane kako bi se utvrdila najjeftinija ponuda u svakoj zemlji prema različitim obrascima potrošnje mobilnih i fiksnih internetskih usluga, u skladu sa standardiziranim smjernicama za mjerenje i usporedbu cijena širokopojasnog pristupa.

Mobilna širokopojasna mreža

Anakiza je pokazala da su Rumunjska, Švedska, Austrija, Njemačka, Estonija, Italija i Velika Britanija imale ukupno najatraktivnije cijene za usluge mobilne širokopojasne veze, nakon njih slijede u skupini relativno jeftinih zemalja Francuska, Luksemburg, Poljska, Slovenija, Finska, Nizozemska, Bugarska, Belgija, Latvija, Danska i Hrvatska.

Relativno skupe zemlje su Malta, Grčka, Litva, Španjolska, Mađarska, Irska i Portugal, dok su skupe zemlje Slovačka, Cipar i Češka. U prosjeku je mobilni širokopojasni pristup u

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen