Europska komisija priopćila je kako je potrebno “najveće moguće sudjelovanje” građana EU-a kako bi aplikacije za praćenje kontakata zaraženih virusom SARS-CoV-2 mogle biti korisne u daljnjim popuštanjima mjera socijalne izoliranostii.

Europska komisija je kao dio paketa mjera, najavljenih u srijedu (13. svibnja), u ukupnom izlaznom programu iz zatvaranja zbog pandemije, odnosno pokretanja gospodarstva postavila i cilj koordinacija putnih i transportnih formalnosti EU-a za putovanja unutar granica Europske unije. U ukupnoj izlaznoj strategiji jedna od bitnih stvari je, kako su naveli, je i nužna interoperabilnost između aplikacija za praćenje kontakata kako bi se na taj način smanjilo širenje zaraze.

Otvaranje unutrašnjih granica EU

„Najveće moguće sudjelovanje građana EU-a potrebno je kako bi se iskoristio puni potencijal praćenja aplikacija“, navedeno je u dokumentu Europske komisije koji se bavi nizom pitanja o mjerama najavljenim u srijedu. U drugom dokumentu koji se posebno usredotočio na važnost interoperabilnosti aplikacija za praćenje kontakata, izvršna vlast primijetila je kako bi to moglo biti “bitno” u otvaranju europskih granica za putovanje građana.

Daljnje smjernice objavljene u srijedu primjećuju da bi države članice trebale uspostaviti mjere za međusobno komuniciranje i primanje relevantnih podatkovnih ključeva, a države članice EU trebale bi biti “informirane o

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen