Želim smršavjeti jer idu praznici, bliži se ljeto, uskoro će maturalna, udajem se… Razloga za mršavljenje je milijun, uglavnom krivih. Da se ne shvati pogrešno: super je što netko želi biti zgodan na svojoj svadbi. Ili maturalnoj zabavi. Super je i što netko ne želi razmišljati hoće li mu zbog trbuščića kupaći iz izloga pristajati. Uopće gledano, lijepo je i poželjno da ljudi vode brigu o svom izgledu i svom zdravlju. Mnogi uopće ne shvaćaju da su izgled i zdravlje itekako povezani. Višak kilograma zbog kojeg neko ludi iz estetskog razloga, ostavlja posljedice po zdravlje. Zdravlje bi trebalo biti glavni i osnovni pokretač procesa mršavljenja. Zašto to govorimo? U nastavku donosimo popis samo nekih od mogućih bolesti koje višak kilograma izaziva.

Zdravstveni problemi uzrokovani viškom kilograma

Visok krvni tlak (hipertenzija). Debele osobe uglavnom imaju problem s povišenom razinom inzulina, a zna se da inzulin utječe na povećanje krvnog tlaka.
Dijabetes tipa 2. Uzročnik ovog zdravstvenog problema je u većini slučajeva isključivo samo debljina.

Povišena razina kolesterola. Povišenu razinu kolesterola karakteriziraju povišeni trigliceridi, snižena razina HDL kolesterola i nepravilan sastav LDL kolesterola.
Koronarna bolest srca. Statistike pokazuju da višak kilograma utječe na povećanje broja oboljelih od ovog problema, ali je i sve veći broj i umrlih od kardiovaskularnih tegoba.
Apneja tijekom spavanja. Da bi se smanjila ova opasna pojava potrebno je izgubiti samo 10% ukupne težine.
Bolesti žučnog mjehura, respiratorni problemi, karcinomi, moždani udar, degeneracija kosti hrskavice…
Popis je uistinu predugačak, ali gubitak i samo nekoliko kilograma će značajno smanjiti pojavu nekih od ovih opasnih zdravstvenih problema.

Što je zapravo debljina?

Debljina je, slobodno možemo reći, bolest 21. stoljeća. S povećanjem indeksa tjelesne mase (BMI) raste i broj smrtnih slučajeva. Osobe koje imaju 60% veću težinu od one koja se smatra standardnom, imaju dvostruko više šanse za obolijevanje od malignih bolesti i smrti. Debljina utječe na smanjenje funkcionalnosti pretile osobe, umanjuje njenu produktivnost na radnom mjestu. Također, debljina utječe na sve rasprostranjeniji problem socijalne i ekonomske diskriminacije. Mnogi se pitaju kakve veze ima ekonomski problem s kilogramima. Odgovor je jednostavan. S porastom bolesti pretilih osoba, povećavaju se materijalni troškovi njihove zdravstvene zaštite.

Na pretilost se mora djelovati

YouTube video

Prvo se moraju promijeniti životne navike. Obavezno je smanjivanje kalorijskog unosa i povećanje tjelesnih aktivnosti. Redovitim i aktivnim vježbanjem će se povećati potrošnja energije, a to je i najvažnije postići kod pretilih osoba. Ove dvije stvari su ključni odgovori na pitanje kako skinuti trbuh. Iako djeluje kao jednostavan proces, mršavljenju se mora pristupiti ozbiljno. Svako odstupanje od pravilnog načina jedenja će rezultirati novim nakupinama sala. Ne bavljenje fizičkom aktivnošću je pogubno za cjelokupno zdravlje. Pored toga što je nužna kod mršavljenja, fizička aktivnost utječe na kosti i ojačava čitavu muskulaturu.

Kako započeti mršavljenje

Najvažnije za proces gubljenja kilograma je osmisliti plan i držati ga se. Prehrana mora biti uravnotežena i preporučuje se kombiniranje s određenim vježbama. Grickalice i slatkiši se moraju potpuno izbaciti iz jelovnika. Također se savjetuje izbjegavanje bijelog kruha, alkoholnih pića i zašećerenih voćnih sokova. Trebalo bi se poštovati pravilo ne unošenja hrane u organizam najmanje 3 sata prije odlaska u krevet. Dat ćemo prijedlog jelovnika koji se može prilagođavati svačijim potrebama. Važno je jesti umjerene porcije.
– Doručak: šalica muslija prelivenog mlijekom s manje mliječne masti.
– Užina: orašasto voće do 50 gr.
– Ručak: mesa koliko god želite (riba, piletina bez kožice, teletina, janjetina, svinjetina- samo odrezak bez masti). Mesne prerađevine bi se trebale izbjegavati. Nije poželjno pržiti meso. Uz meso se preporučuje bareno zeleno povrće, npr. brokula.
– Užina: jedna voćka (banane su zadnje na popisu poželjnih voćki).
– Večera: bistra juha od povrća bez tjestenine, tuna bez ulja i šnita integralnog kruha.

Kako skinuti trbuh – trbušnjaci nisu rješenje!

Postoje osobe čiji je višak kilograma stacioniran samo u predjelu trbuha. Iako je skidanje viška sala samo s jednog područja iznimno teško, postoje određene stvari koje se preporučuju u ovom slučaju. Mnogi stručnjaci tvrde da je rađenje trbušnjaka samo gubljenje vremena. Oni preporučuju kardio treninge i vježbe snage. Umjerenim vježbanjem se tijelo ne napreže i ne izaziva reakciju mišića kakvu bi trebalo za vidljive rezultate. Potrebno je početi s intervalnim treninzima tj. kratkim naletima vježbi jakog intenziteta. Te vježbe će potaknuti opuštanje adrenalina, hormona koji tjera tijelo da troši i sagorijeva nakupljene količine sala. Pravilnim kombiniranjem ovakvog treninga s treningom snage je najučinkovitiji način za mršavljenje i topljenje sala s trbuha.

Učinak kardio treninga na organizam

Za maksimalne rezultate kardio ili aerobni trening je nužan. Kardio trening pomaže u pravilnijem i dubljem disanju. Koliko je dobar kardio trening, toliko će vam uspješnije srce, pluća i krvožilni sustav prenositi kisik kroz tijelo. Redovitim treniranjem će vam biti lakše izvršavati fizički zahtjevne zadatke. Najbolje bi bilo kada biste imali priliku ići u teretanu. Trčanje na traci, orbitrek, sobni bicikl ili steper su savršen izbor za 30-minutni učinkovit trening. Još bolje ako ove sprave posjedujete u svom domu! Morate upamtiti jednu stvar. Ne smijete forsirati svoje tijelo. Morate mišićima dati priliku da se oporave. Normalno je da ćete s vremenom produljivati vrijeme trajanja treninga, ali ne smijete pretjerivati. Tjeranje svog tijela preko granice boli i mogućnosti sigurno nije odgovor na pitanje kako skinuti trbuh?

Ako ne znate kako učvrstite mišiće na nogama onda si pročitajte naš članak na tu temu.

Članci u istoj kategoriji: